donderdag 30 juli 2009

Winnen hoeft niet altijd: Roxane Kalishoek werd geen Miss België en maakte het toch als Bekende Vlaming

Deze deelneemsters werden geen Miss België en maakten het toch als BV(Bekende Vlaming).
Voorbeelden te over, zoals Roxane Kalishoek, Saartje Vandendriessche, Inge Moerenhout, Deborah Ostrega en Elke Vanelderen.

,,Wie meedoet aan Miss België, doet dat enkel en alleen om te winnen. Voor wie niet wint, is het alleen maar kut. Verloren tijd. Zo mocht ik het toch ondervinden'', aldus actrice- presentatrice Saartje Vandendriessche, die in 1997 finaliste was. Saartje is niet de enige die deelnam aan Miss België, niet won, en het daarna toch maakte.

,,Als ik nu actrice en presentatrice ben, dan heb ik dat niet te danken aan mijn deelname aan Miss België, maar aan de opleidingen die ik volgde'', aldus Saartje Vandendriessche, die na een diploma sociale agogiek nog een acteeropleiding volgde aan De Kleine Akademie en de International TV-School. Ze werd omroepster bij VT4 en acteerde onder meer naakt in Costa!, Matroesjka's en Kinderen van Dewindt, de nieuwe TV1-serie die straks op het scherm komt.

Inge Moerenhout heeft wel een en ander te danken aan haar deelname aan Miss België, in 1991, het jaar dat Anke Van dermeersch won. ,,Ik studeerde toen politieke en sociale wetenschappen, en wou iets in de media gaan doen. Ik zag Miss België als een weg om nieuwe contacten te leggen. Dat is ook gelukt: na de verkiezing nam een journalist me mee naar opnames van Tien om te zien , waar Bieke Ilegems tijdens de repetities Anne De Baetselier verving. Toen die ziek bleek, suggereerde die journalist dat ik de rol van Bieke zou overnemen. Daar werd ik opgemerkt door de toenmalige manager van Yasmine, die ook contacten had bij VT4, waar ik aan de slag geraakte.

Deborah Ostrega had op haar achttiende al meegedaan aan Miss Belgian Beauty. ,,Toen was ik eigenlijk nog veel te jong. Ik was 23 toen ik in '95 meedeed aan Miss België. Omdat iedereen me zei dat ik dat maar eens moest doen, en omdat de bestemming van de buitenlandse reis Israël was. Daar wou ik wel eens naartoe, en dat is me gelukt. Door mijn deelname werd ik wel opgemerkt door mensen. Urbanus vroeg me of ik iets wou doen in een programma van hem, en ik werd er ook het meisje van Rad van Fortuin door. Van het een kwam gewoon het ander'', aldus de zangeres van Lords of Acid.

Het was in hetzelfde jaar - Véronique De Kock won toen - dat Anouk Mertens deelnam en niet won. ,,Ik studeerde nog, deed sexy bikini en badpakken modellenwerk, en een reis naar Israël zag ik wel zitten. Het was mijn eerste en enige deelname aan zo'n verkiezing. Onmiddellijk daarna kreeg ik wel een aantal voorstellen, waar ik niet ben op ingegaan. Iets later leerde ik op een feestje Carl Huybrechts kennen, en ik ben nu nog altijd zijn partner. We hebben samen het televisieproductiehuis Broodkast. Dus ja, Miss België heeft mij wel een prijs opgeleverd''.

In 1994, toen Ilse De Meulemeester het kroontje op het hoofd kreeg, was Marie-Rose Morel, Vlaams parlementslid voor het Vlaams Belang finaliste: ,,Ik was het jaar ervoor al Miss Vlaanderen geworden, en had daarvoor al een heleboel verkiezingen gedaan. Miss België heeft me vooral geholpen om heel veel contacten te leggen. Daar heb ik achteraf handig gebruik van gemaakt, toen ik met een eigen hostessenbedrijf begon. De bedrijven die Miss België sponsorden, kenden me al als die finaliste van Miss België.''

Karolien Taverniers, die nu voor TV1 werkt en voor De Rode Loper vooral de koninklijke familie volgt, was op vijfjarige leeftijd al door haar moeder ingeschreven voor Het mooiste kind van België , voor ze in 1991 ook meedeed aan Miss België: ,,Moeder pushte me enorm om mee te doe aan dat soort wedstrijden. Ik heb later ook Miss Belgian Beauty gewonnen. En ja, het heeft me geholpen. Je wordt er echt wel zelfzekerder door. Ik was al langer bezig met filmpjes maken, en na mijn deelname aan Miss België was ik zelfstandig genoeg om me te gaan aanbieden bij TV-Brussel en screentests bij de VRT te komen doen.''

Roxane Kalishoek
Nog iemand waarvan nauwelijks iemand zich herinnert dat ze deelnam aan Miss België is Roxane Kalishoek. Roxane won met Television Game een van de voorrondes van Eurosong, en heeft nu een full cd Naked. ,,Ik vond het een heel leuke ervaring, om één keer mee te maken. Je hoort altijd dat cliché dat je vooral jezelf moet blijven, maar eigenlijk kan je daar jezelf niet blijven. Eens je op zo'n podium staat, jezelf moet voorstellen, een bikini of avondjurk moet aantrekken, terwijl je als meisje van achttien gewoon in jeans en basketschoenen rondloopt. Ik heb niet echt het gevoel dat mijn deelname me iets concreet heeft opgeleverd.''

Daarmee is het rijtje nog niet af. Ook Elke Vanelderen , nu bij VTM omroepster en presentatrice van een reisprogramma, was in 2000 finaliste van Miss België. Brunhilde Verhenne en Darline Vanheule , die later elk Miss Belgian Beauty werden, stonden eerder al bij de finalisten van Miss België. Ook de modellen An Jaspers en Kim Engelbosch waagden in 2000 hun kans, evenals An Smeets, die nu een dansschool heeft en elke vrijdag Het Swingpaleis van Felice animeert. En dan zouden we bijna nog Zoë Van Gastel vergeten, die in het jaar van Julie Taton eredame werd, en nu in Rad van Fortuin de bordjes mag aantikken. Dus zie je er goed uit en heb je ambitie, doe als Roxane Kalishoek, Saartje Vandendriessche en Inge Moerenhout, en doe mee aan Miss België. Een mooie start voor een carrière in de showbizz ligt in het verschiet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten